Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vaderleed: ‘Ik wil ook erkend worden als co-ouder’

Sjoerd (36) en zijn ex gingen vijf jaar geleden uit elkaar. Hun dochter bleef bij de moeder wonen en zou twee dagen in de week bij hem zijn. “Maar doordat mijn ex een fulltimebaan had, was mijn dochter vaak veel meer bij mij.”

In de praktijk kwam het neer op drie dagen per week en één keer in de maand een weekend. “Dat vond ik prima, want ik wil mijn dochter graag zo veel mogelijk bij me hebben. Maar als ik de helft van de tijd voor mijn dochter zorg, wil ik ook erkend worden als co-ouder. En dat wil mijn ex niet.”

Iemand moet hier zijn verlies nemen. En die iemand ben ik, blijkbaar.

Volgens Sjoerd ervaart zijn ex nu wel de lusten maar niet de lasten van een co-ouderschap. “Omdat mijn ex zogenaamd nog steeds de primaire verzorger is, moet ik haar alimentatie betalen, terwijl ik nauwelijks geld heb en zij prima verdient en bovendien alle toeslagen krijgt voor onze dochter.”

De ex van Sjoerd presenteert volgens hem de extra dagen die hij met zijn dochter krijgt als een gunst naar hem toe, terwijl het haar gewoon beter uitkomt, nu ze naast haar fulltimebaan ook een studie doet. Gesprekken met advocaten en mediators brachten geen beweging in de zaak. Ook een gesprek bij Centrum voor Jeugd en Gezin leverde niets op.

Het belang van het kind is belangrijker dan het belang van de individuele ouder.

Volgens Janneke Mulder, advocaat en scheidingsmediator en oprichter van familierechtkantoor Uiteen, klopt het dat de uitwonende ouder soms wordt gevraagd om water bij de wijn te doen. “Een regeling forceren tegen de zin van de inwonende ouder pakt niet altijd goed uit voor een kind.”Ze gaven me daar in theorie gelijk. Maar zo lang mijn ex niet wilde, was het volgens hen niet in het belang van het kind om de zaak verder te pushen. Ofwel: iemand moet hier zijn verlies nemen. En die iemand ben ik, blijkbaar.”

En het belang van het kind is voor rechters en hulpverleners nu eenmaal belangrijker dan het belang van de individuele ouder. Ouders die in een emotionele rollercoaster zitten, denken vaak in het belang van het kind te handelen, maar dat klopt niet altijd.”

Dit artikel komt uit een eerdere Fabulous Mama.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.