“Dit is de laatste keer dat je haar ziet.” Met die woorden kondigde de ex van Niels (36) vijf jaar geleden aan dat hij zijn dochter niet meer te zien zou krijgen.

Mijn dochter bleef na onze scheiding bij mijn ex wonen. Toch kwam ze nog regelmatig bij mij op bezoek. Maar toen mijn ex hoorde dat ik een kind verwachtte met mijn nieuwe vrouw, knapte er iets. Ze wilde dat de omgang tussen mij en mijn dochter per direct zou stoppen. Ze kwam haar dezelfde dag nog halen. Contact kon ik verder wel vergeten, zei ze.”

Niels startte een bodemprocedure om ouderlijk gezag en recht op omgang te krijgen. In afwachting van een officiële uitspraak, kreeg hij een voorlopige omgangsregeling. “Eén keer in de twee weken mocht ik mijn dochter vier uurtjes zien, op een of andere locatie.

Door het gedrag van mijn ex sleepte het proces om een omgangsregeling te krijgen zich voort. Intussen zag ik mijn dochter maandenlang niet.

Ondertussen probeerde mijn ex de procedure om een nieuwe omgangsregeling zo veel mogelijk te rekken. Ze hield zich niet aan afspraken. Kwam voortdurend niet opdagen. Als we een afspraak hadden dat ik even met mijn dochter mocht bellen, nam ze niet op. Als ik een update zou krijgen over hoe het met mijn dochter ging, hoorde ik niets.

Door het gedrag van mijn ex sleepte het proces om een omgangsregeling te krijgen zich voort. Intussen zag ik mijn dochter maandenlang niet.”

Niels is niet de enige vader die zijn kind moet missen. Na de scheiding heeft zo’n 20 procent van de kinderen geen contact meer met de uitwonende ouder, meestal de vader.

Benieuwd hoe het verhaal van Niels afloopt? Je leest het in fabulous mama | nummer 6-7 | 2018